Original UMF manuka med možete naručiti radnim danima od 09:00-17:00 sati na tel: +387 63 568 488

Manuka drvo

Zbog svoje duge izolacije od ostatka svijeta te zbog svoje specifične otočne biogeografije, Novi Zeland ima iznimno bogatu floru i faunu. Oko 80% svjetske flore postoji isključivo na Novom Zelandu!

Toj bogatoj obitelji pripada i Manuka drvo (Leptospermum scoparum). Drvo Manuke je obično grm koji raste do 2-5m ali može narasti do umjerene veličine stabla, do 15 m. Manuka je jedinstveno zimzeleno drvo sa tamnim gustim grančicama i malim šiljastim listovima, a njegovi cvjetovi su bijeli, povremeno ružičasti sa pet latica. Drvo je čvrsto i tvrdo.

 

Manuka biljka je postala poznata kao stablo čaja jer su rani naseljenici koristili drvo manuke za pripremu čaja za koji se vjeruje da ga nisu pili samo zbog njegovog okusa već i zbog njegovog blagotvornog djelovanja.

Od manuka drveta se također koristi i njegovo ulje. Manuka ulje proizvodi terapeutski miris te se zato često koristi u aromaterapiji. Istraživanja su pokazala da je ulje dobro za ublažavanje stresa i drugih psiholoških poremećaja koji utječu na fiziološke funkcije osobe.

Čak je i drvo od manuke korisno. Drvo se često reciklira i koristi kao ručka na alatima poput čekića i sjekire. Također se može koristiti i za ogrjev. Piljevina od manuka drveta se pak koristi za dimljenje ribe i mesa kako bi dobili specifičan posebno bogat okus.

Manuka drvo raste nekultivirano na širim područjima Novog Zelanda. Cvate ljeti, a intenzivan miris koji imaju njegovi cvjetovi, pčele jednostavno obožavaju. Dobrobiti manuke najprije su prepoznali sami domoroci, Maori koji od davnina koriste manuku kao lijek.

Zadnjih 20-ak godina intenzivno se radi na znanstvenim istraživanjima o ljekovitosti manuka meda, nevjerojatnom 100%  prirodnom proizvodu, nastalom iz predivne ''suradnje'' manuka biljke i pčela. Radi se o mono-cvjetnom medu koji prozvode pčele skupljajući nektar s grmova manuka biljke. Zajedno, nektar i pčele su zaslužni za jedinstvena svojstva ovog meda.

Ta cvjetna dragocjenost sadržava mnoge blagotovorne kemijske spojeve, uključujući organske kiseline, minerale u tragovima, protumikrobne spojeve, vitamin C, A i beta –karoten, kao i sve vitamine B-skupine.

Manuka med je pravi lijek za mnoge zdravstvene probleme modernog čovjeka!

Manuka drvo

Manuka med

Manuka drvo

Manuka je jedinstveno zimzeleno drvo sa tamnim gustim grančicama i malim šiljastim listovima koje raste nekultivirano na širim područjima Novog Zelanda. Cvate ljeti, a njegovi crveno-ružičasti cvjetovi, uz intenzivan miris, sadržavaju mnoge blagotovorne kemijske spojeve. Manuka biljka ima mnogo primjena, koristi se njezino drvo, piljevina, lišće, ulje te cvjetovi u razne svrhe.
Manuka med
Manuka med

Upotreba

Manuka med smatra se najzdravijim medom na svijetu, to je vrsta meda s najjačim protuupalnim djelovanjem. Pokazao je iznenadjujuće rezultate u kliničkim ispitivanjima a upotrebljava se, između ostalog, i kod kožnih čireva, opeklina trećeg stupnja te za tegobe dišnih puteva. Manuka med ima snažan karakterističan okus, karakteriziran kao bogat i aromatičan te blago gorak.
Manuka med
Manuka med

Ljekovitost

UMF Manuka med mnogi smatraju superhranom! Koristi se za poboljšanje općeg zdravlja i energije organizma. Koristi se i kao dio apiterapije. Bitna činjenica je da nije svaki manuka med med identičan niti laboratorijski istražen. Samo onaj manuka med koji ima oznaku UMF jamči originalnost, kvalitetu i što je najvažnije, prisustvo ne-peroksidne aktivnosti
Manuka med
Manuka med

Što je UMF?

UMF je kratica za Unique Manuka Factor. UMF je zaštićeni znak kvalitete UMF Honey Association i mogu ga koristiti samo oni proizvođači manuka meda koji zadovoljavaju najstrože kriterije kvalitete, te se njihov med podvrgava znanstvenim istraživanjima i mjerenjima. Samo UMF oznaka Manuka meda jamči njegovu originalnost i provedeno laboratorijsko istraživanje.
Manuka med
UMF registrirana oznaka 10+
UMF registrirana oznaka 15+